SEO / zoekmachine optimalisatie
Zoekmachine optimalisatie (SEO)

door SEO je online vindbaarheid vergroten

Ons doel is simpel: we helpen je om meer verkeer via zoekmachines naar hun website te krijgen. Het belangrijkste is dat we ervoor zorgen dat verschillende zoekmachines de relevante pagina’s kunnen vinden en kunnen indexeren. Dat helpt om je website hoger in Google te krijgen! 

Goede zoekmachine optimalisatie (SEO) is van veel verschillende dingen afhankelijk. Deze zullen we je verderop deze pagina uitleggen.

Heb je na het lezen van onderstaande uitleg en tips toch nog vragen? Neem dan contact met ons op. 

Wil je weten hoe jouw website scoort op het internet?
Vul onderstaand formulier in en we maken een gratis quickscan van je website. 

Zoekmachine optimalisatie voor beginners

maar wat is SEO nu eigenlijk?

SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’. Door jouw webpagina’s te optimaliseren vergroten we de kans op een hogere positie in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines aanzienlijk. 

SEO richt zich op het verbeteren van de rankings in de organische – oftewel de niet-betaalde – zoekresultaten. SEA is de verbetering van betaalde zoekresultaten, bijvoorbeeld via GoogleAds.

google’s SEO algoritme 

De ranking van deze zoekresultaten binnen Google wordt bepaald door het algoritme. Hoewel het algoritme van Google geheim blijft, hebben onze ervaringen in SEO geleid tot een goed beeld van de belangrijke rankingfactoren. De factoren in het algoritme van Google worden onderverdeeld in twee categorieën: on-page en off-page SEO factoren.

off-page SEO-factoren

Deze factoren zijn onder meer links van andere websites, aandacht van sociale media en andere marketingactiviteiten buiten je eigen website. Deze off-page SEO-factoren kunnen moeilijk te beïnvloeden zijn. Belangrijke off-page factoren zijn het aantal en de kwaliteit van links die naar je website verwijzen. Hoe meer kwalitatieve, relevante sites linken naar je website, hoe hoger je positie in Google zal zijn. Een andere off-page factor is je concurrentiepositie met betrekking tot de niche van jouw bedrijf. In sommige niches is het veel moeilijker om hoog in de Google ranking te komen dan in andere. De concurrentiepositie van je markt heeft dus ook invloed op je Google ranking.

on-page SEO-factoren

De ranking van je website wordt mede bepaald door on-page factoren. On-page SEO-factoren zijn alle zaken die we kunnen beïnvloeden vanuit je website. Deze factoren bestaan onder andere uit technische aspecten (bijvoorbeeld de kwaliteit van codering en sitesnelheid) en inhoudelijke aspecten, zoals de structuur van je website of de kwaliteit van de content op je website. Dit zijn allemaal cruciale SEO-factoren op de pagina.

hoe optimaliseer je je website voor zoekmachines?

Er zijn zoveel onderwerpen die van invloed zijn op de zoekmachine ranking van je website, dat zoekmachine optimalisatie nogal een gecompliceerde klus kan lijken.  

Hier geven we je enkele tips om zelf de SEO van je website te verbeteren. Heb je na het lezen van onderstaande tips nog vragen of wil je dit onderdeel van jouw online zichtbaarheid liever over laten aan onze SEO specialisten? Neem dan contact met ons op.

8 tips om je website te optimaliseren

1. zoekmachine vriendelijke URL’s

Een zoekmachinevriendelijke url kan veel impact hebben op de positionering van je pagina in de organische zoekresultaten van Google. Een goede url of permalink bestaat uit woorden die wij als mens begrijpen en beschrijft waar de inhoud op de pagina over gaat. Welke woorden dat zijn, hangt af van het product of de dienst die op de pagina staat. Rare codes in je URL zoals domein.nl/123?a/ horen dus niet in een zoekmachinevriendelijke url thuis. 

2. unieke titel per pagina

Net als wat voor urls geldt, dient iedere pagina ook een unieke titel te hebben. De titel wordt weergegeven in zoekmachines en beschrijft bij voorkeur (net als bij de url) waar de inhoud van de pagina betrekking op heeft.

Wat ook goede optie is, is om je bedrijfsnaam in de titel te zetten. Idealiter achteraan, zodat de zoekwoorden in je titel als eerste vertoond worden. Bij sommige websites kan je dit ook standaard instellen d.m.v. een SEO-hulp zoals Yoast SEO voor WordPress. Maak een titel inclusief bedrijfsnaam en spaties nooit langer dan 70-80 karakters. Langere titels worden namelijk afgekapt door zoekmachines.

3. unieke meta descriptions

Net als de url en de titel moet ook de meta description van iedere pagina uniek en pakkend te zijn. De meta-omschrijving is een stukje tekst dat in zoekmachines zoals Google onder de titel wordt vertoond. Hierdoor kan je in de zoekresultaten op Google alvast lezen waar de pagina over gaat. Gebruik voor de meta-omschrijving maximaal 150 karakters om automatisch afbreken door zoekmachines te voorkomen. 

Overigens vertonen zoekmachines niet altijd je meta-omschrijving. Zoekmachines kunnen ook je pagina indexeren en scannen op de gezochte woorden. Hierdoor kan het ook voorkomen dat iemand een andere meta description te zien krijgt op basis van de ingevoerde zoekopdracht.

4. heading structuur op pagina’s

Google houdt van structuur. Zo ook op een webpagina. Je kunt je content op een pagina structuren en groeperen. Door middel van headings kun je zoekmachines aangeven welke content bij elkaar hoort en wat belangrijker is dan andere content. 

Een normaal stuk content wordt weergegeven in een paragraaf <p> of division <div> element.

Net als in een Word-document kun je op je website met kopjes werken. De tekst in een zo’n kopje wordt een heading genoemd. Deze content wordt door zoekmachines hoger gewaardeerd dan tekst in een paragraaf of division.

Een heading heeft verschillende niveau’s. Deze gaan van niveau 1 <h1> (heel belangrijk), tot en met niveau 6 </h6> (minst belangrijk maar wel belangrijker dan platte tekst).

Iedere pagina mag maar één H1 element hebben en twee H2’s. Een H3 of lagere niveau is geen probleem en mag vaker voorkomen.

5. gebruik alt-teksten en title-tags

Een van de meest onbenutte kansen zijn de alt-teksten en title-tags onder de links en afbeeldingen in je content. Een alt-tekst is een alternatieve tekst die getoond wordt wanneer een browser niet in staat is om een afbeelding te vertonen. Deze alt-tekst is ook de tekst die voorgelezen wordt door screen readers die door blinden en slechtzienden gebruikt wordt. 

In een alt-tekst beschrijf je de inhoud van een afbeelding. De title-tag van een afbeelding kun je benutten om de voor die pagina relevante keywords in te verwerken. Het invullen van beide elementen heeft impact op de ranking van je pagina en ook op de ranking van je afbeelding in Google Images.

6. gebruik interne links

Bezoekers en zoekmachine-bots waarderen het wanneer je regelmatig relevante links naar andere pagina’s op je website gebruikt. Ook wel interne links of crosslinks genoemd. Dat maakt het voor zowel Google als voor je klant namelijk eenvoudiger om door je content heen te bewegen zonder dat je telkens het menu hoeft te gebruiken. 

Hoe meer links je plaatst onder woorden die iets zeggen over de pagina waar je naartoe linkt, des te beter. En vergeet natuurlijk niet om de title-tag onder de tekstlink in te vullen.

7. houd je website up-to-date

Niet alleen bezoekers, maar ook zoekmachines houden van actuele content. Hoe actueler je informatie is, des te beter. Zoekmachines waarderen het ook wanneer de inhoud op je website onderhouden wordt.

Heb je zelf een website met weinig pagina’s, denk dan eens aan de volgende dingen om meer content te publiceren:

  • Publiceer een tip van de week/maand. Je bent immers specialist op jouw vakgebied. 
  • Publiceer reviews van klanten. Hiermee update je je website en wek je ook nog vertrouwen bij (nog) onbekende bezoekers
  • Vraag aan klanten wat ze van je producten vinden d.m.v. een mogelijkheid hun ervaringen over een product of dienst te delen op de pagina.
8. gebruik redirects  

Een pagina die vijf jaar live gestaan heeft kan misschien niet meer up-to-date of relevant zijn. Het kan zijn dat je een nieuw blogbericht hebt geschreven met hetzelfde onderwerp, maar dan geüpdatet anno nu. Je zou het liefst het oude blog bericht uit zetten. Dat betekent alleen wel twee dingen:

  • De plek in Google PageRank gooi je hiermee weg
  • Bezoekers die je website via een zoekmachine of andere manier de pagina willen bereiken krijgen een 404-error (pagina niet gevonden)

En dat wil je natuurlijk niet. Om beide dingen te voorkomen kun je gebruik maken van 301-redirects. Een 301-redirect zorgt ervoor dat oude urls blijven werken, maar bezoekers doorsturen naar de nieuwe url én dat de opgebouwde PageRank wordt overgedragen aan de url waar naartoe gelinkt wordt. Wanneer je dus een vernieuwd bericht of pagina publiceert en nadenkt om de oude te verwijderen, doe het dan op deze manier en behoud je Google ranking.

Gratis website quickscan

Benieuwd naar de prestaties van je huidige website? Vul onderstaand je gegevens in en vraag de gratis website quickscan aan! Wij zullen je website analyseren en je binnen enkele werkdagen een rapportage sturen, met de mogelijkheden van het updaten of vernieuwen van je website.

MEER WETEN OVER ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE?

neem dan vrijblijvend contact met ons op

reclamebureau × fotostudio

aanmelden
nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.